Mediacentrum

Tools en tips

Onderdeel van het onderwijs zijn de 21e eeuwse vaardigheden of 21st century skills. We geven je graag tools en tips die te maken hebben met vaardigheden rond informatie.

 

Deze tools en tips kunnen handig zijn voor zowel docenten als studenten. Voor het didactisch gebruik in het onderwijs verwijzen we je ook graag naar de ICTO-ers in de domein, Lab 21, het E-lab of naar de toolbox op de community Blended learning. De vaardigheden zijn alfabetisch gerangschikt.

Wij gaan er van uit dat met zelfstudie iedereen zich de tools eigen kan maken. Kom je ergens niet uit, stel dan je vraag aan één van de experts van het Mediacentrum. Zij worden bij iedere vaardigheid genoemd.

Attenderen

RSS en Feedly

Hoe zou je het vinden als je automatisch op de hoogte wordt gehouden van nieuwe ontwikkelingen op jouw vakgebied? Als je niet meer zelf allerlei websites hoeft te bezoeken om na te gaan of er iets nieuws gepubliceerd is? Dat kan met RSS: die kleine, meestal oranje icoontjes op websites, weblogs en wiki’s. RSS maakt het voor jou als docent, onderzoeker, student een stuk eenvoudiger én efficiënter om bij te blijven in je vak- en/of interessegebied. De tijd die je gebruikt om je favoriete websites te bezoeken, kun je dankzij RSS effectiever besteden, omdat de nieuw toegevoegde informatie automatisch naar je toe komt op het moment dat deze informatie op een website gepubliceerd wordt
Je kunt de informatie naar je mail laten sturen, maar je kunt de informatie ook op één plaats opslaan met een zgn. feedreader. De meest bekende is Feedly. Bij deze feedreader wordt de inhoud opgeslagen in de cloud en kun je deze zowel lezen in je browser als met een app.

Communiceren via de mail

Outlook

Outlook is het mail- en agendabeheerprogramma dat op Windesheim wordt gebruikt voor de communicatie. Ondersteuning en beheer vindt plaats door de afdeling ICT van Windesheim.

Mailetiquette

Als je een vraag of probleem hebt, is de makkelijkste en snelste manier even een e-mailtje schrijven. Met een druk op de knop bereikt je bericht de ontvanger. Maar e-mails zorgen ook voor veel frustraties. Spelfouten, onduidelijke vragen, nutteloze mededelingen; daar zit niemand op te wachten. In sommige gevallen is e-mail niet het beste communicatiemiddel en in andere gevallen moet de schrijver net iets meer aandacht besteden aan het schrijven van de e-mail. Een e-mail is eigenlijk niets minder dan een elektronische brief. En in een brief kan je het ook niet maken om spelfouten te maken.

Op deze site vind je informatie wanneer je wel en wanneer je niet gebruik maakt van e-mail, hoe je een goede mail opzet en schrijftips.

Informatie delen

Weblogs

Weblogs (blogs) zijn een perfect middel om laagdrempelig jouw eigen kennis en ervaringen te delen met anderen. Je kunt binnen 5 minuten met een blog beginnen bij o.a. WordPress of Blogger en beginnen met het vertellen over de dingen die jij boeiend, interessant of het delen waard vindt.

Natuurlijk komt er meer bij kijken als je ook (veel) vaste lezers wilt hebben. Door regelmatig te schrijven op je blog en de links te delen op social media en via je eigen netwerk word je ook in Google beter gevonden en kan je blog zo maar je visitekaartje worden voor later.

Twitter

Waarom je zou moeten twitteren? Omdat je het actueelste nieuws en de interessantste mensen op Twitter kunt vinden. Natuurlijk, je moet wel investeren in het zoeken van de goede mensen om te volgen en ook zelf het gesprek aan durven te gaan met anderen maar als je dat doet is Twitter één van de belangrijkste en makkelijkste plekken om informatie te vinden en te delen met anderen. En dat allemaal in  280 tekens.

PB works

Expert: Erik Hulsken

Een wiki is een website waarbij je eenvoudig inhoud kunt aanpassen of toevoegen. Je moet dan wel de rechten daartoe hebben. PBworks geeft je de mogelijkheid om gratis wiki’s (website) te maken. In een wiki kun je samen met anderen werken en informatie opslaan. Docenten kunnen een wiki inzetten om studenten daarin samen te laten werken. PBworks biedt in de gratis versie ruimte voor 5 wiki’s met totaal 50 MB opslag en 15 interne gebruikers.

Informatie opslaan

Cloudopslagdiensten

De tijd dat je je bestanden, aantekeningen en notities opsloeg op een USB stick of op het Bureaublad van je computer is definitief voorbij. Met opslagdiensten als Dropbox, OneDrive en Google Drive heb je ze overal bij de hand op elk apparaat. Daarnaast zijn er ook gespecialiseerde opslagdiensten die heel goed zijn in het opslaan van notities en aantekeningen zoals OneNote, Simplenote of Evernote. Allemaal maken ze het ook nog eens mogelijk om de opgeslagen informatie makkelijk te delen met anderen, mocht dat nodig zijn.

Literatuur opslaan en terugvinden

Endnote

In Endnote kun je referenties opslaan en bewaren totdat je ze nodig hebt voor je verslag, opdracht enz. Endnote werkt samen met Word. Ben je bezig met het schrijven van een document in Word en wil je verwijzen naar literatuur dan kun je de gegevens uit Endnote oproepen en importeren in Word. Er wordt niet alleen een verwijzing gemaakt in de tekst maar er wordt tevens een literatuurlijst opgebouwd.

Hogeschool Windesheim heeft een licentie op Endnote. Studenten kunnen gebruik maken van de online versie. Docenten kunnen zowel de webversie als de desktopversie gebruiken.

Wil je meer weten over Endnote, kijk dan ook eens op de pagina over Endnote op de website

Mendely

Er zijn naast Endnote meer referentieprogramma’s . De meest bekende is Mendeley.
Mendely is een gratis webbased programma. Het heeft dezelfde functionaliteiten als Endnote. Mendeley wordt niet ondersteund door Hogeschool Windesheim.

Mediawijsheid

Wat is mediawijsheid

De Raad voor Cultuur introduceerde het begrip Mediawijsheid in 2005 als: ‘… het geheel van kennis, vaardigheden en mentaliteit waarmee burgers zich bewust, kritisch en actief kunnen bewegen in een complexe, veranderlijke en fundamenteel gemedialiseerde wereld’.
Mediawijzer.net formuleerde in 2010 een operationele definitie: “ mediawijsheid is de verzameling competenties die je nodig hebt om actief en bewust deel te nemen aan onze mediasamenleving.
Deze definitie is verder uitgewerkt in het “Mediawijsheid Competentie model”.

Het model bestaat uit 4 hoofdgroepen waarbinnen in totaal 10 competenties worden beschreven. Van elke competenties is een verdeling in 5 niveaus gemaakt.

 • Inzicht hebben in medialisering van de samenleving
 • Begrijpen hoe media worden gemaakt
 • Zien hoe media de werkelijkheid kleuren
 • Apparaten, software en toepassingen gebruiken
 • Oriënteren binnen mediaomgevingen
 • Informatie vinden en verwerken
 • Content creëren
 • Participeren in sociale netwerken
 • Reflecteren op het eigen mediagebruik

Waarom is mediawijsheid belangrijk

Media zijn overal. En hun impact op ons dagelijkse leven – wonen, werken, kopen, zorgen, genieten en leren – wordt steeds groter.
Om maximaal gebruik te kunnen maken van de mogelijkheden die media bieden (en zo volwaardig te kunnen deelnemen aan de nieuwe samenleving), moeten we beschikken over bepaalde competenties die ons mediawijs maken.

https://www.mediawijsheid.nl
Startpagina voor veilig en slim gebruik van (digitale) media
https://www.mediawijsheid.nl/weekvandemediawijsheid
Wat wordt er ondernomen op het gebied van Mediawijsheid

Mindmappen

Expert: Esther Eisen-Tijssen

‘Mindmappen is een visuele techniek om je gedachten en informatie te structureren en te organiseren. Door het gebruik van kleuren, afbeeldingen, lijnen en sleutelwoorden kun je informatie beter onthouden. Daarnaast kun je makkelijker onderscheid maken tussen de hoofd- en bijzaken van de stof, bespaart het je tijd omdat je alleen sleutelwoorden noteert en is het vooral leuk om op deze manier met de stof te werken.’ (Moinat, 2013) http://studietips.weblog.leidenuniv.nl/2013/02/14/mindmappen-een-slimme-aanpak/

Biggerplate geeft uitleg over hoe je mind maps maakt, bevat een uitgebreide bibliotheek met voorbeelden van educatieve en zakelijke mindmaps. Sommige zijn vrij te hergebruiken.

Wisemapping

Wisemapping  is een gratis, webbased open source programma. Dit is handig wanneer je op meerdere computers werkt en/of wanneer je met anderen aan een mind map wil werken.

Mind Manager

Mind Manager is een programma dat veel meer mogelijkheden biedt dan de gratis software. Je kunt bijvoorbeeld eigen afbeeldingen in je mind map importeren en lay-out technisch heeft het meer functionaliteiten. Wanneer je een mindmap van je projectplanning maakt kun je taken koppelen aan Outlook of je kunt je planning in een Gantchart (middel om te plannen) zetten. Wanneer je je online registreert kun je de app downloaden via de Play store. Klik op deze link voor meer informatie over de functionaliteiten van het programma. Via Surfspot https://www.surfspot.nl/ kun je dit programma met korting kopen.

Medewerkers van Windesheim kunnen bij Dienst ICT toegang tot MindManager aanvragen.

Online privacy

Expert: Ineke Wierda

3 redenen om aandacht te besteden aan je online privacy:

 1. Identiteitsfraude (Iemand doet zich voor als jou op internet en jij draait op voor de gevolgen.)
 2. Profilering met prijsdiscriminatie (Commerciële partijen krijgen jouw gegevens en stemmen de prijzen van online advertenties specifiek op jou af waardoor je vaak meer betaalt dan een ander.)
 3. Reputatieschade (Je toekomstige werkgever ziet een foto waar je dronken op tafel danst. Dit helpt je niet aan een baan.)
  bron: https://veiliginternetten.nl/

Ook Hogeschool Windesheim besteed aandacht aan privacy, beveiliging en de AVG. Leer meer hierover op Sharenet 

Presenteren

Expert: Erik Hulsken

Powerpoint

PowerPoint is een bekend presentatieprogramma sinds 1987. Met tekst, afbeeldingen, video, animatie en allerlei overgangen tussen de slides kun je een aantrekkelijke presentative maken. Echter vergeten veel presentatoren vaak dat zij eigenlijk de hoofdrol hebben en laten zij de PowerPoint alle aandacht opeisen. Een PowerPoint is ter ondersteuning van het verhaal van de presentator. Zorg dat je verhaal voorop staat. Ga de PowerPoint pas maken nadat je het verhaal klaar hebt. Zoek dan vooral afbeeldingen die relevant zijn bij je verhaal. Houd je aan de KISS regel (Keep It Simple and Short).

Prezi

Prezi is een ideale applicatie voor creatieve mensen die op een non-lineaire wijze willen werken. Zoomen en vliegen over het canvas is het handelsmerk van Prezi. En soms kan dat zoomen, vliegen en draaien te veel worden voor het publiek. Voor complexe zaken kán Prezi uitkomst bieden als ondersteuning bij een presentative. De mogelijkheid om steeds vanuit een totaalbeeld in te zoomen op details helpt je publiek complexe concepten beter te begrijpen. Let ook bij het maken van een Prezi op de KISS regel. In het voorjaar van 2017 is een opvolger, Prezi Next, naast Prezi Classic gelanceerd.

Sway

Sway is een nieuwe presentatietool van Microsoft en wordt vooral via de Office 365 omgeving aangeboden binnen instellingen. Sway is webbased. In Sway kun je tekst, afbeeldingen en ander media, zoals video en audio, combineren alsof je een webpagina bouwt. Sway biedt diverse templates aan om alles er zeer aantrekkelijk uit te laten zien. Bij een presentative scroll je feitelijk door de pagina heen. Je kunt een Sway ook automatisch laten lopen (en hierbij tevoren aangeven hoeveel tijd een onderdeel in beeld moet blijven). Sway heeft vergeleken met PowerPoint meer waarde als presentatietool die op zichzelf draait.

Slideshare

Slideshare is een platform waarop presentative gedeeld worden. Je kunt er dus geen presentative op maken. Maar als je er een goede presentatie tegenkomt die je zo zou kunnen gebruiken bij je eigen verhaal, kun je gebruik maken van de optie om de slides te tonen. Onder bepaalde voorwaarden, vaak onder Creative Commons licenties, mag je presentaties van sommigen downloaden en hergebruiken, mogelijk soms zelfs aanpassen. Voor het kunnen downloaden heb je wel een, gratis, LinkedIn account nodig.

Samenwerken

OneDrive

Wil je samenwerken aan documenten zonder dat je telkens die documenten als bijlage met mailtjes heen en weer moet sturen? Maak dan gebruik van OneDrive (for Business)! Windesheim gebruikt OneDrive for Business in combinatie met Office 365 waardoor je heel eenvoudig allerlei bestanden kunt delen met collega’s binnen en buiten Windesheim; op zo’n manier dat ze hun wijzigingen en aanpassingen meteen in het ene exemplaar kunnen verwerken. Ideaal om de input en aanvullingen van anderen te krijgen voor jouw document of presentatie bijvoorbeeld!

Datumprikker

Ken je dat? Dat je met een aantal mensen in een (project)groepje samenwerkt en iedere keer op zoek moet naar een geschikte datum om dingen met elkaar te overleggen? Met Datumprikker kies je net zo veel data als je wilt en kan iedereen via de website aangeven of ze wel of niet kunnen. En natuurlijk krijg je dan vanzelf te zien wat de ideale datum is waarop iedereen kan!

Schrijven

Taalgebruik Windesheim module

Docenten verwachten dat je je werkstuk of afstudeerverslag schrijft in correct Nederlands. Dit geldt ook als je gaat publiceren of voor een opdrachtgever schrijft .
In de N@tschoolmodule “Schrijven voor je studie” voor heel Windesheim vinden studenten en docenten houvast voor de ontwikkelingen van de schrijfvaardigheid voor studie en beroep. De module is te vinden op N@tschool onder Mijn Courses, helemaal onderaan bij “z schrijven voor je studie”. Als je de module zoekt in het zoekscherm van Mijn Courses,
vergeet dan niet om eerst de letter z in te voeren, dan een spatie en dan de naam van de module.

In het Mediacentrum vind je handige boeken zoals: Handboek academisch schrijven van Joy de Jong, te vinden in de kast bij 802.72 JONG, waar je nog meer boeken over dit onderwerp kunt vinden.
Laat iemand die beter Nederlands schrijft dan jij, je tekst corrigeren voordat je het inlevert.

Spelling

 • Gebruik de Spellingscontrole van Word
 • Zoek de woorden op in het gratis Van Dale woordenboek
 • Zoek de woorden op het Groene boekje : woordenlijst van de Nederlandse taal
 • Gebruik de informatie over spelling en grammatica op de website van de Taalunie
 • Deze informatie vind je ook in de Taalwinkel, waar je ook nog tips over schrijfproces en soorten teksten kunt vinden.

Stemmen

Kahoot

Met Kahoot kun je online een toets of quiz maken en deze door je publiek (studenten) tijdens een presentatie of college laten invullen. Je meerkeuzevragen (quiz), meningsvragen of enquêtevragen maken die publiek vervolgens kunnen beantwoorden via elk apparaat dat een webbrowser heeft (smartphone, tablet of desktop). Om te kunnen deelnemen moet een pincode worden gebruikt die wordt ingevuld op de site 

Na invullen van de pincode krijgt het publiek toegang tot de vragen in een volgorde en tempo die je zelf bepaalt. Kahoot is zeer eenvoudig te gebruiken en heeft een uiterlijk die erg gericht is op basisschool niveau.

Socrative

Socrative is een gratis tool om toetsen of quizes te maken. Het publiek bij een presentatie of college (studenten) kan gebruik maken van diverse devises om te antwoorden. Socrative biedt na afloop van een stemronde een rapport aan met daarin de scores van alle deelnemers. Een stemtool als Socrative is zeer goed in te zetten als een activerende leermiddel. Bijvoorbeeld als formatieve toets of om beginsituatie vast te stellen.

Shakespeak

Shakespeak is een stemtool die integreert met PowerPoint (alleen op Windows platform). Het publiek kan op een speciale webpagina, na invoeren van een code, antwoorden geven die direct binnen een PowerPointslide kunnen worden weergegeven als percentages. Stellingen, quizes, formatieve toetsing e.d. kunnen eenvoudig worden ingebakken in een PowerPointpresentatie. Je kunt ook het publiek vragen en/of opmerking laten versturen. Tot 20 deelnemers is deze stamtool gratis in te zetten. Na afloop van een stemronde genereert Shakespeak een rapportage.

PollEverywhere

PollEverywhere is net als Shakespeak te integreren in PowerPoint. Deze tool is ook in een gratis versie in te zetten. De beperking is dan o.a. dat je maximaal 40 personen kunt laten deelnemen. Ook is in de gratis versie geen rapportage opgenomen

Video maken

Expert: Erik Hulsken

Screencasting

Een screencast is een video opname van wat te zien is op een beeldscherm (van een laptop of desktop), met daarbij vaak een opname van geluid (een commentaarstem) en soms van een webcam. Met een screencast is het goed mogelijk uitleg te geven over een bepaalde applicatie . Ook kun je m.b.v. een screencast een PowerPointpresentatie voorzien van een commentaarstem. Er zijn veel programma’s waarmee je screencasts kunt maken. Betaalde programma’s als Camtasia of Screenflow en gratis programma’s als Screencast-o-matic of Jing.

MDR

MDR staat voor Mediasite Desktop Recorder. Met deze recorder kun je opname maken van je beeldscherm, bijv. Powerpoint, geluid en eventueel een webcam beeld. De MDR kun je downloaden vanaf het Mediaportaal van Windesheim. Ga naar http://media.windesheim.nl, klik daarna op de knop My Mediasite. Op deze pagina staat links onderaan een knop “Download the Desktop Recorder”. Klik daarop en volg de verdere stappen. Opnames gemaakt met de MDR kunnen direct naar het mediaportaal worden geüpload.

Screen-o-matic

Screencast-o-matic is een applicatie die werkt vanuit een browser of als standalone applicatie (die je dus moet downloaden). Je kunt je beeldscherm opnemen, je webcambeeld of beiden. De gratis recorder is gelimiteerd tot 15 minuten opnames. De opnames kun je downloaden naar je eigen laptop of desktop, naar YouTube of naar screencast-o-matic.com in de gratis versie (de Pro versie bidet meer mogelijkheden). In de Pro versie heb je ook montage opties.

Camtasia

Camtasia is een screencast programma die alleen in een betaalde versie te krijgen is  Je kunt een proefversie installeren die wel in de opnames een watermark toont.
Met Camtasia heb je niet alleen een opname applicatie maar ook een uitgebreide montage applicatie. In de montage applicatie heb je ook een optie om formatieve toetsing in je video’s in te bouwen.

Screenflow

Specifiek voor de Mac is er Screenflow. Deze applicatie is te vergelijken met Camtasia. Het is eveneens een combinatie van opname en montage applicatie. Screenflow heeft echter geen quiz optie, zoals Camtasia.

Zoeken van informatie

Expert: Greta Zikken

Browsers

Een webbrowser is een verkenner van het web en wordt dus ook wel webverkenner of internetbrowser genoemd. Met die browser kun je vervolgens ‘surfen’ of ‘browsen’ op het web, zoals het bezoeken van websites ook wel wordt genoemd.

Een overzicht van de meest gebruikte browsers met hun mogelijkheden vind je hier.

Browserextensie

Unpaywall is een extension die automatisch open access versies van (betaalde) artikelen opzoekt als je op een website komt waar verwezen wordt naar (wetenschappelijke) artikelen. Mediacentrummedewerker Raymond Snijders heeft er een verhelderende blog over geschreven.

Lean Library is een browserextensie die de toegang tot e-boeken, e-tijdschriften en online artikelen vereenvoudigd. Na het downloaden van Lean Library www.leanlibrary.com/download wordt je tijdens je zoekactie op internet automatisch geattendeerd en doorgelinkt naar het volledige document, als het Mediacentrum daar een abonnement op heeft. Ook vanuit huis. Meer informatie over Lean Library lees je op deze pagina

Zoeken van plaatjes, foto's etc.

Expert: Ineke Wierda

Fotosites

Een overzicht van handige websites met foto’s

En zoek je afbeeldingen van kunstwerken, kijk dan bij Europeana

Beeldrecht

Maak je zelf een afbeelding of foto dan heb jij het beeldrecht. Hergebruik je een afbeelding of foto van iemand anders dan zal je altijd toestemming moeten vragen aan de maker. Steeds vaker staat al bij de afbeelding of foto op welke manier er vooraf toestemming is gegeven met een Creative Commons licentie.

Zoek je een afbeelding die je mag hergebruiken, gebruik dan deze zoekmachine.

Zoeken van video's

Expert: Ineke Wierda

Documentaires en actualiteit

Videoplatform zoekmachines

Webbronnen voor het onderwijs

Er zijn diverse websites waar bruikbare filmpjes te vinden zijn voor extra uitleg of voor gebruik in de les of voor gebruik bij een presentatie:

 • Media & Education (Surf space) is een open en actieve kenniscommunity die zich richt op (didactische) videotoepassingen binnen het Hoger Onderwijs.
 • Weblectures.nl  voor en door Hoger Onderwijs
 • Leraar 24: video’s en dossiers voor de onderwijspraktijk. De website is bedoeld voor PO, VO, MBO en SO maar is ook interessant voor het HO
 • TED  Ideas worth spreading 
 • TEDEd Lessons worth sharing 
 • YouTube Education bevat films uit de categorie onderwijs van YouTube plus veel videocolleges en weblectures van universiteiten uit de VS
 • TeacherTube Teach the world is een website met veel instructievideo’s. Behalve video’s vind je hier ook documenten en presentaties, geluidsbestanden en beeldmateriaal.
 • Kahn Academy  You can learn everything for free, for everyone, forever. Je hebt een geupgrade browser nodig zoals Mozilla Firefox, Microsoft Edge of Google Chrome nodig om de website te kunnen bekijken.
 • Nederlandse Kahn Academy 
 • Vimeo watch, upload and share video’s. Bij de categorie “Education & Do it Yourself” zijn “How to” instructiefilmpjes te vinden.

Beeld en Geluid op School

De databank Beeld en Geluid op School ontsluit veel historisch en actueel beeld materiaal voor het hoger onderwijs. Op de site kan je montages en fragmenten maken met de gevonden video’s of eigen dossiers aanleggen. Beeld en Geluid op School is ook te vinden op de website van het Mediacentrum onder het databankenoverzicht.

Mediaportaal

Windesheim heeft ook een eigen Mediaportaal. Hier heb je als docent  je “eigen” uploadruimte genaamd “My Mediasite”. Ook vind je er toegang tot de download van een opname applicatie, de “Mediasite Desktop Recorder”  (de MDR). Er zijn videoclips te vinden met uitleg over de MDR.