Mediacentrum

Marabouts in Gambia

5-12-2019 13:56

In het Mediacentrum is een foto-expositie ingericht met portretten van 14 vrouwelijke marabouts in Gambia. Marabouts worden in West-Afrika gezien als belangrijke raadgevers. Volgens veel Gambianen beschikken ze over goddelijke en magische krachten. Ze worden gezien als lokale magiërs, experts in esoterische (Islamitische) kennis, kruidendokters, traditionele helers of spirituele genezers.

De foto’s zijn gemaakt door Anja van Daatselaar. Anja was de afgelopen jaren vaak in Gambia. Tijdens deze bezoeken kwam in de gesprekken met Gambianen naar voren dat zij regelmatig een marabout bezoeken voor diverse kwesties, bijvoorbeeld bij problemen op het gebied van gezondheid, relaties en toekomstwensen.
Gambia is een overwegend Islamitisch land en vooral de mannen zijn zichtbaar en actief in de buitenwereld. Ze bekleden sleutelposities en nemen veelal de beslissingen op dorps, regionaal en landelijk niveau. Daarentegen zijn vrouwen in Gambia minder zichtbaar in het publieke domein, maar vertonen zij, ondanks armoede en soms zeer moeilijke omstandigheden veel kracht, schoonheid en trots. Hierdoor geïnspireerd besloot Anja zich specifiek op vrouwelijke marabouts te richten.

Anja bezocht veertien marabouts die ze fotografeerde en interviewde. Tijdens de gesprekken hielpen diverse Gambianen met vertalen omdat de meeste marabouts alleen een lokale taal spreken. In het Mediacentrum zijn de foto’s van deze vrouwen te zien.
Ook is er een boekje samengesteld waarin diverse foto’s en interviews zijn opgenomen. Het boekje ligt ter inzage bij de expositie. In de glazen vitrinekast bij de ingang van het Mediacentrum zijn kruiden, geneeskrachtige stukjes hout, amuletten, Koranteksten, koordjes, schelpen, zaden en een kalebas te zien waar marabouts gebruik van maken tijdens hun behandelingen.

Anja hoopt door de expositie en het boekje een indruk te geven van de werkwijze van de vrouwelijke marabouts, zonder hun behandelwijze te bevestigen of te weerleggen. Ze heeft ernaar gestreefd om de antwoorden zo letterlijk en neutraal mogelijk weer te geven, vanuit de beleving en ervaringen van de vrouwen.

Anja is docent bij de opleiding verpleegkunde van Hogeschool Windesheim in Zwolle. Tevens is ze SMF/topsportcoördinator en contactpersoon flexstuderen bij het domein G&W.

De tentoonstelling is te zien vanaf begin december tot en met maart 2020 tijdens openingstijden van het Mediacentrum.

Alle nieuwsberichten