Mediacentrum

 • nl
 • en

Gebruik van video in het onderwijs

Ook bij het gebruik van video in leslokalen of in de ELO spelen er diverse auteursrechtelijke aspecten.

 • Video’s vertonen in of buiten het klaslokaal

  Ook video’s (en ander beeldmateriaal) worden beschermd door het auteursrecht. Voor gebruik van video in klaslokalen is er echter een uitzondering gemaakt in de Auteurswet. Dit betekent dat er ‘binnen de muren van een klaslokaal’ zonder beperkingen video’s vertoond mogen worden.

  Let op: het gaat hierbij om het vertonen van video in de les op een TV of ander scherm en niet om het mogen uploaden van digitale videobestanden in de ELO.

  De hbo instellingen hebben daarnaast een afkoopregeling getroffen met de auteursrechtenorganisatie Videma waardoor video’s ook vrijelijk vertoond mogen worden buiten de leslokalen. Zolang de video of film maar vertoond wordt binnen de muren van Windesheim – en er geen entree geheven wordt voor een dergelijke vertoning – valt dit binnen de regeling. Er kunnen dus films en video’s vertoond worden tijdens open dagen of georganiseerde onderwijsactiviteiten.

  Twijfel je of je een video of film mag laten zien op Windesheim? Mail dan naar de Mailbox Auteursrechten op auteursrechten@windesheim.nl en dan kijken we samen naar de mogelijkheden.

  Lees meer
 • Video’s van anderen plaatsen op het mediaportaal

  Video’s hebben bijna altijd meer dan één rechthebbenden. Producenten, regisseurs en productiebedrijven hebben allemaal auteursrechten en bepalen dus wat er met die video’s mag gebeuren. Wil je dus (stukjes uit) tv programma’s, documentaires, films en ander videomateriaal gebruiken en dit op het Mediaportaal plaatsen, dan heb je hiervoor expliciet toestemming nodig van (alle) rechthebbenden.

  Dit is in de praktijk bijna onmogelijk om te regelen en daarom geldt dat dergelijke programma’s en video’s niet geupload mogen worden op het Mediaportaal. Wil je echter wel gebruik maken van dit videomateriaal? Neem dan contact op met het Auteursrechten Informatie Punt Auteursrechten op auteursrechten@windesheim.nl en dan kijken we samen naar de mogelijkheden. Vaak zijn uitzendingen en documentaires via Uitzending Gemist, Academia of een andere bron beschikbaar.

  Weet je niet zeker of je een video op het Mediaportaal mag plaatsen? Mail dan naar de Mailbox Auteursrechten op auteursrechten@windesheim.nl en dan kijken we samen naar de mogelijkheden.

  Lees meer
 • Zelf video’s maken en plaatsen op het mediaportaal

  Steeds vaker maken Windesheim docenten zelf videomateriaal ten behoeve van het onderwijs. Kennisclips waar kort iets uitgelegd wordt over een bepaald onderwerp of een registratie van een (hoor)college die later teruggekeken kan worden door de studenten.

  Het auteursrecht van zelf gemaakte videoproducties ligt bij Windesheim en er is geen verdere toestemming nodig om deze video’s te uploaden naar het Mediaportaal.

  Er spelen echter nog steeds wel auteursrechtelijke aspecten waar bij deze videoproducties op gelet dient te worden. Bij het maken van een opname van een (hoor)college moet opgelet worden dat er geen materiaal in beeld komt waarvan de rechten niet bij Windesheim liggen. Bijvoorbeeld dat er muziek afgespeeld wordt – of een film vertoond wordt – tijdens de les die opgenomen wordt.

  Maak je zelf een video? Let dan ook op de portretrechten van studenten of andere mensen die in beeld komen. Hoewel zij niet kunnen verbieden dat ze opgenomen worden, is het wel netter om duidelijk te maken dat er opnames gemaakt worden en waarvoor ze gebruikt zullen worden. De keuze om al dan niet (herkenbaar) in beeld te komen ligt dan ook bij hen zelf.

  Heb je vragen over de auteursrechten bij zelfgemaakte video’s? Mail dan naar de Mailbox Auteursrechten op auteursrechten@windesheim.nl en dan kijken we samen naar de mogelijkheden.

  Lees meer