Mediacentrum

  • nl
  • en

Gebruik van teksten in de ELO/readerovereenkomst afspraken

Boeken, artikelen, rapporten en alle andere teksten van anderen zijn beschermd door het auteursrecht en kunnen niet zonder toestemming van de uitgever (of auteur) gebruikt worden. Er is echter een afkoopregeling getroffen voor zogeheten korte overnames, korte delen uit boeken en tijdschriften die gebruikt mogen worden voor eductieve doeleinden. Dit komt neer op maximaal 10.000 woorden uit boeken (ca. 25 pagina’s) en maximaal 8.000 woorden uit tijdschriften (ca. 20 pagina’s).

Zo lang je niet meerdere artikelen en hoofdstukken uit boeken of tijdschriften bundelt tot één PDF hoef je verder helemaal niets te regelen.

Het bovenstaande geldt alleen als het materiaal door anderen gemaakt is. Heb je de teksten zelf geschreven of heeft de de auteur/uitgever schriftelijk toestemming voor gebruik gegeven, dan kun je net zo veel gebruiken als je wilt. Onder die laatste categorie vallen o.a. artikelen en boeken die Open Access gepubliceerd zijn (en waar de schrijver vooraf toestemming geeft voor gebruik middels een licentietekst) maar ook de meeste artikelen uit de databanken van het Mediacentrum.

Heb je niet genoeg aan korte stukken uit boeken? Dan kunnen en moeten deze overnames aangemeld worden via het portaal van Stichting PRO. Dit wordt vervolgens in rekening gebracht aan je opleiding op basis van een prijs per pagina en het aantal studenten die het vak volgen. Je kunt de gehele procedure voor het gebruik van teksten en het aanmelden van overnames terugvinden in de handleiding (PDF).

Twijfel je of je een bepaald boek, artikel of rapport mag gebruiken? Of wil je meer gebruiken dan een korte overname? Mail dan naar de Mailbox Auteursrechten op auteursrechten@windesheim.nl en dan kijken we samen naar de mogelijkheden.