Mediacentrum

Databanken Gezondheid en Welzijn

6-12-2018 13:42

Via onze site heb je toegang tot een groot aantal digitale bronnen. De databanken bieden toegang tot informatie over alle wetenschapsgebieden, statistische en financiële gegevens, marketing-, bouw- en onderzoeksinformatie. Maar wat vind je nu in welke databank? We lichten dit graag verder toe en zetten daarom  een aantal databanken in de spotlights.

Databanken op het gebied van Gezondheid en Welzijn

 

Cinahl

Op zoek naar internationale artikelen over verpleegkundige onderwerpen?

Kijk dan in de databank CINAHL (Cumulative Index to Nursing and Allied Health Literature). Deze databank bevat verwijzingen van artikelen uit vrijwel alle Engelstalige verpleegkundige tijdschriften en een aantal tijdschriften uit verwante vakgebieden, zoals fysiotherapie en logopedie.

 

Gezondheidsteksten

Nederlandstalige, actuele uitleg over medische onderwerpen vind je in Gezondheidsteksten

Deze databank bevat drie onderdelen:

  • Medische onderwerpen zoals ziekten, het menselijk lichaam, onderzoeken en behandelingen, erfelijkheid
  • Overige medische onderwerpen, zoals gezond blijven, zwangerschap, verslaving, mishandeling, cultuurgebonden ingrepen, alternatieve behandelingsmethoden, bijzondere voeding en diëten, voorbehoedmiddelen
  • Onderwerpen over leven met een handicap of ziekte

 

NAZ Nederlandse Artikelendatabank voor de Zorg

In de NAZ vind je Nederlandstalige artikelen uit digitale en papieren tijdschriften op het gebied van gezondheidszorg.

De NAZ beschrijft de artikelen die verschijnen in Nederlandstalige tijdschriften over gezondheidszorg.

Artikelen zijn te vinden op basis van titelgegevens en trefwoorden en bevatten meestal een korte samenvatting. De artikelen zijn voorzien van een link naar de full tekst op de site van de uitgever wanneer deze beschikbaar is op internet of in één van de databanken van het Mediacentrum.

 

PubMed

Zoek je medische artikelen, en vind je het belangrijk dat je een goede zoekstructuur kunt opbouwen, waardoor je zoveel mogelijk relevante artikelen vindt? Ga dan naar PubMed

PubMed is een grote, internationaal gebruikte zoekmachine van de database Medline. Er zitten verwijzingen in naar ruim 28 miljoen artikelen. PubMed is gekoppeld aan de databanken van het Mediacentrum, zodat er ook een ruim aanbod is van full tekst artikelen.

 

Springerlink

Kijk in Springerlink als je op zoek bent naar Nederlandstalige tijdschriften en e-boeken op het gebied van gezondheidszorg.

Springerlink is het online platform van de internationale uitgever Springer met daarnaast de digitale boeken- en tijdschriftencollectie  op het gebied van gezondheid en welzijn van uitgeverij Bohn Stafleu van Loghum.

Digibib.Jeugd

Zoek je naar de laatste ontwikkelingen op het gebied van zorg voor kinderen en jeugd?

Digibib.Jeugd bevat informatie op het gebied van jeugdgezondheidszorg, jeugdzorg, pedagogiek en opvoedkundige disciplines. Het bevat o.a. protocollen, beleidsrapporten en onderzoeksrapporten van landelijke organisaties als Trimbos, NJC, Nivel, en CBS.

 

Alle nieuwsberichten