Mediacentrum

Art Based Learning

24-2-2020 14:07

Voor de Voorjaarsvakantie vond er een les ‘Art Based Learning’ plaats in de entreehal van Windesheim. Onder leiding van docente Marlies ter Beek verzamelden zich ruim veertig studenten van het Teachers College bij het Team-Artwork van beeldend kunstenaar Dennie Boxem.

sint michael en de draak

Foto gemaakt door Koen Landewers, student Teachers College

Zonder enige voorkennis gingen de studenten met elkaar in gesprek over de voorstelling van het schilderij ‘Sint Michael & De Draak’, waarop veel te zien is. Het is een schilderij van ruim 3,5 bij 2,5 meter dat de Zwolse beschermheilige en zijn aartsvijand laat zien. De lichamen van het strijdende duo zijn bedolven onder de tatoeages, die variëren van actuele gebeurtenissen, zoals een brandende Amazone tot aan beroemde schilderijen uit de kunstgeschiedenis, zoals de ‘Schepping van Adam’ van Michelangelo. “Het is een modern verhaal over de strijd tussen Goed en Kwaad en deze strijd is nu actueler dan ooit”, benoemt een van de studenten.

Het schilderij van Boxem is een Team-Artwork. Dat houdt in dat er vele personen kunnen bijdragen aan het kunstwerk. De kunstenaar hecht veel waarde aan deze werkwijze, omdat het letterlijk verbindt. “Naast de maatschappelijke boodschap die het werk zelf al heeft, worden honderden individuele bijdragen gezamenlijk vereeuwigd in een kunstwerk. Dat geeft het een nog diepere laag.”
Aan ‘Sint Michael & De Draak’ werkten al meer dan tweehonderdvijftig personen. Onder hen Jan Terlouw. De schrijver, oud-politicus en klimaatactivist schilderde na een lezing in het Academiehuis het touwtje uit de brievenbus. In zijn monoloog in DWDD gebruikte hij het als symbool voor de vraag naar meer vertrouwen in onze samenleving.
Een studente schildert haar eigen sterrenbeeld op de Draak; “ik ben een kreeft, dat is cancer in het Engels. Dat is wel toepasselijk voor de Draak toch?”

Na voltooiing zal het kunstwerk enkele maanden geëxposeerd worden in de Grote of Sint Michaëlskerk – Academiehuis

Alle nieuwsberichten