Mediacentrum

 • nl
 • en

APA-richtlijnen en Bronvermelding

 • Bronvermelding, waarom, wat en hoe

   

   

   

   

   

   

   

   

  Maak je voor een afstudeerverslag, artikel, opdracht etc. gebruik van literatuur van anderen, dan laat je door het verwijzen naar de bron zien op welke delen van je werkstuk dat van toepassing is. Je doet hiermee recht aan de oorspronkelijke auteur, maar je laat vooral zien:

  • Welke bronnen je hebt gebruikt;
  • of je gevarieerde bronnen hebt gebruikt;
  • of je deze bronnen correct hebt verwerkt;
  • of er bronnen ontbreken.

  Met andere woorden: jouw werk is controleerbaar doordat de lezer kan checken op welke bronnen het werk gebaseerd is.
  Verzuim je bronnen te vermelden dan is er sprake van plagiaat. Het op deze wijze (onbedoeld) verborgen houden van informatie kan gevolgen hebben voor je studie!

  Bekijk ook eens deze kennisclip voor meer informatie.

  Lees meer
 • APA-richtlijnen uitgelegd

  apa bronvermelding

   

  Er bestaan diverse stijlen om bronnen te vermelden. Op de meeste hogescholen, ook op Windesheim, worden vooral de APA-richtlijnen gehanteerd. De van oorsprong Amerikaanse richtlijnen laten zich niet altijd goed toepassen in het Nederlandse taalgebied en worden verschillend geïnterpreteerd. Daarom is er door een 7-tal hogescholen een Nederlandstalige handleiding samengesteld met de titel “De APA-richtlijnen uitgelegd, een praktische handleiding voor bronvermelding in het hoger onderwijs”. Binnen Windesheim gelden deze richtlijnen als norm bij de toepassing van APA.

  Klik hier voor een overzicht van de verschillen tussen de van oorsprong Amerikaanse richtlijnen en de Nederlandse richtlijnen.

  De richtlijnen zijn gratis te downloaden via https://www.auteursrechten.nl/apa-richtlijnen. De papieren versie is, in handige ringband, verkrijgbaar via Studystore voor € 3,95.

   

  Lees meer
 • APA en Word

  nieuws handleiding apa en word

   

  Helaas werkt Word, dat op de Engelstalige taal gebaseerd is, niet helemaal goed samen met de APA-richtlijnen in het Nederlands taalgebied. In de handleiding “De APA-richtlijnen toepassen met behulp van Word 2013 en Word 2016” wordt aangegeven waar je op moet letten bij het gebruik van Word voor bronvermelding en hoe je ervoor kunt zorgen dat een correcte vermelding wordt gedaan.

  De handleiding is hier te downloaden.

   

   

  Lees meer