Mediacentrum

Academia wordt beeldengeluidopschool.nl

30-9-2019 14:10

Half september was het zover. De lancering van beeldengeluidopschool.nl, de opvolger van Academia.nl (en Teleblik.nl). Op het eerste gezicht is de nieuwe site sterk vereenvoudigd in vergelijking met Academia. Er is geen veelvoud meer aan tabbladen maar de site heeft een simpele, Google-achtige uitstraling gekregen. Met achter die eenvoudige uitstraling nog steeds een enorm aanbod van beeld- en geluidmateriaal vanuit de Openbare omroepen.

Wat is er gewijzigd

De video’s worden in een hogere beeldkwaliteit aangeboden. Je kunt ze daardoor maximaal op het scherm tonen in je colleges. Fragmenten knippen kan nog steeds en werkt zelfs beter. En het is nu mogelijk te scrollen door de video en beter het begin en eindpunt in te stellen van je fragmenten. De Montagemaker (waar je zelf programma’s mee kon maken op basis van fragmenten en tekstslides) is helaas verdwenen.

Dossiers

Wat gebleven is zijn De Dossiers. De Dossiers zijn verzamelingen van video’s en/of fragmenten die door de medewerkers van Beeld en Geluid worden samengesteld. Dit doen ze op aanvraag vanuit het onderwijs, door docenten bijvoorbeeld. Er worden wel eisen gesteld aan nieuwe aanvragen:

• Het onderwerp moet relevant zijn voor meerdere gebruikers;
• Het moet gekoppeld zijn aan specifieke vakken en/of leerdoelen;
• De aanvrager moet bereikbaar blijven voor eventuele vragen.

Belangrijk voordeel van het laten aanmaken van een dossier is dat je als docent weinig of geen tijd meer hoeft te besteden aan het zoeken naar relevant materiaal. Dat wordt binnen een Dossier gedaan door de redactie van Beeld en Geluid. Bovendien wordt het Dossier steeds aangevuld met nieuw materiaal.

Mis je een programma of serie in het aanbod van het platform, dan kun je deze aanvragen. Bedenk wel dat uitzendingen alleen worden opgenomen in de collectie als de rechthebbende(n) instemmen.

Meer informatie of aanvraag doen?

Heb je vragen over het nieuwe platform, over de Dossiers, of het aanvragen van nieuwe uitzendingen voor opname in de collectie? Neem dan contact op met Erik Hulsken

Alle nieuwsberichten